Kamperen in IJsland

klik op de foto voor een echte vergroting!

Thjofadalir (eind F735 na Hveravellir)

Beheer

Ligging

Vrij kamperen

Uitrusting

Zwembaden, warme bronnen

Campings

De campings in IJsland zijn niet wat je normaal gesproken gewend bent. Als je 3-sterren ANWB campings verwacht, dan is kamperen in IJsland niets voor je. Je zult je moeten instellen op nogal primitieve omstandigheden, enig improvisatievermogen is ook nooit weg. Kamperen in IJsland stelt speciale eisen, ook al ben je al wat gewend wat kamperen betreft . Maar vergeet niet dat je er wel wat voor terug krijgt. Het gevoel van een te zijn met de natuur en de elementen ervaar je pas echt als je er middenin zit ! Onderstaand verhaal zal hopelijk helpen om je goed voor te bereiden.

Accomodatie

De accommodatie op de meeste IJslandse campings is nogal matig. Vooral als je wat meer van de bewoonde wereld af bent, wat in IJsland natuurlijk al heel gauw het geval is.

Rond de wat grotere plaatsen en de toeristische trekpleisters is het aardig geregeld en is er meestal wel warm water aanwezig. Hoewel douches maar op een paar campings voorkomen.

Over het algemeen zijn keuken- en doucheblokken hier een onbekend begrip. Meestal moet je genoegen nemen met een bushokje-achtige wasbakconstructie met een spoelbak en alleen koud water. Zorg voor voldoende afwasmiddel en een schuursponsje, want dan krijg je met koud water je vette pan nog wel schoon.

Ook is er zelden gelegenheid om in een overdekte ruimte je eten te koken. Dat is best lastig aangezien het nogal eens slecht weer is. Bovendien waait het bijna altijd en overal. Probeer zoveel mogelijk beschutting te zoeken of te maken. Rond je auto is meestal wel een plek waar het wat minder waait. Een goed windscherm om je brandertje heen zetten is onontbeerlijk !

De wc's zijn vooral in het binnenland primitief en heel erg luchtig ... . De wind waait soms letterlijk onder de houten wanden en vloeren door. Neem zelf je zaklamp en je wcpapier mee, want dat is er vrijwel nooit.

Ook is er bijna nooit gelegenheid om je fatsoenlijk te wassen. Wil je wat privacy daarvoor dan zul je zelf wat moeten verzinnen. Zelf in je tent wat poedelen of zo. Vaak is er wel ergens in de buurt van een camping een zwembad of een warme tobbe, dus dat scheelt. Daarover verderop meer.

Licht en electriciteit zijn ook eigenlijk nergens aanwezig, behalve op de campings rond de grotere plaatsen.

Nou klinkt dit allemaal alsof het alleen kommer en kwel is. Maar je gaat natuurlijk niet naar IJsland voor de mooie campings. Het is alleen jammer dat er wel erg weinig comfort wordt geboden want het maakt een langer verblijf op IJsland veel plezieriger als je af en toe een lekkere warme douche kunt nemen.

Beheer

Vaak is er in geen velden of wegen een beheerder te vinden. Je mag altijd op een camping gaan staan ookal is er niemand. Er komt vanzelf wel iemand langs om het geld te innen, soms ook niet. Ook als het seizoen voorbij is mag je op de campings staan. Meestal staat er dan bijna niemand meer, lekker rustig. Op voorzieningen, mochten die er al geweest zijn, kun je dan natuurlijk niet meer rekenen.Er is niks maar het kost tenminste ook niks. Koud stromend water is er altijd en de toiletblokken blijven ook wel open.


Ligging

De campings zelf hebben weinig tot geen beschutting. Op IJsland groeien bijna nergens bomen of substantiele struiken dus je beschutting moet van je auto komen of als je geluk hebt van een heuvel. Dit is toch wel iets waar je op voorbereid moet zijn.

De meeste campings zijn dus niet meer dan een weiland, soms moet je letterlijk een koeienhek opendoen. Meestal staat er wel een hut in de buurt, onbemand en meestal gesloten maar die kan dan wel als beschutting dienen. Je moet je tent natuurlijk altijd met de achterkant in de wind zetten, maar je zult merken dat dat in IJsland leuke theorie is, want de wind kan elk moment van een andere kant komen. Perfect opzetten moet je dus maar vergeten. Maak wel altijd je stormlijnen vast. Al is het rustig weer als je gaat slapen, ’s nachts kan het zomaar omslaan.


Vrij Kamperen

Je mag in IJsland vrij kamperen behalve in de natuurparken. In de dorpen en steden is het beter even te vragen aan de lokale bevolking of je van een weiland gebruik mag maken.

Waar je rekening mee moet houden is dat IJsland natuurlijk voornamelijk rotsachtig is en het is best wel moeilijk om zomaar een geschikt mooi stukje gras te vinden. Dat klinkt raar maar overal liggen rotsen en stenen en je vindt niet zo gauw een vlak stukje. Als je in de auto/camper slaapt is dat natuurlijk geen probleem, maar met een tent wel. Vaak is er op parkeerplaatsen wel wat vlak terrein.

In IJsland is het verboden om met je auto zomaar het land in te rijden. Je bent verplicht met tenminste twee wielen op het pad te blijven. Dus als je ergens stil aan de voet van een heuvel je tentje op wilt slaan, moet je de auto laten staan.

Vrij kamperen verschilt in IJsland eigenlijk niet zo veel van op een camping staan. Een camping is vaak alleen maar een kaal weiland met alleen maar koud stromend water en een toilet. Tja, en als je wat flessen water bij je hebt, of bij een riviertje staat, kom je met vrij kamperen dan al een heel eind.


Uitrusting

Slaapzak

Het weer speelt natuurlijk een zeer grote rol. Zelfs in de zomer is de temperatuur aan de lage kant. ’s Avonds wordt het dan natuurlijk nog kouder. In het binnenland kan het vriezen. Het is daarom belangrijk om een warme slaapzak te hebben. Ook hoofdbedekking als je gaat slapen is belangrijk, zeker in het binnenland. Veel warmte gaat namelijk via je hoofd verloren. Als je eenmaal koud bent wordt je niet zomaar vanzelf warm. Als je een half uur voor het slapen een flinke wandeling maakt , echt stevig doorstappen of even een heuvel beklimt, dan is je bloedcirculatie veel beter en heb je geen koude voeten meer.

Tent

Wij hadden onze lichtgewicht siliconengecoate tunneltent mee (Hilleberg Nallo 3 ultra). Dit ging goed maar gezien het dunne wapperende doek en het feit dat je je tent bijna nooit in de goede windrichting kunt zetten, vanwege de snel veranderende omstandigheden, gaan we de volgende keer toch weer voor de koepeltent. De koepeltent is voor veel wind toch de beste oplossing.
Het klimaat in IJsland is niet te onderschatten. We hebben dagenlang ijskoude regen meegemaakt die met windkracht 7 in je gezicht zwiept, in augustus. Ondanks al je kleding is het buiten dan geen pretje meer. Een tent waar je ook met regen enkele uren in kunt blijven is wel erg prettig. IJsland is typisch een land voor een goede expeditietent van de betere merken (North-face) of iets gelijkswaardigs. Tunneltenten vangen toch wel erg veel wind op de zijkant. Het kan in IJsland natuurlijk ook erg mooi zijn. Boven de 20 graden komt echt voor! Wij vonden het in ieder geval een hele beleving in een land te zijn dat echt de kwaliteit van je materiaal duidelijk maakt.


Brander

Gastankjes en flessen brandstof zijn in de meeste plaatsen wel verkrijgbaar. Wij hadden een allesbrander bij (Coleman omnifuel). Zo kun je altijd alle kanten op.

Kleding

Veel lagen over elkaar heen draagt het prettigst en je kunt van alles uittrekken al naar gelang de situatie. Iedereen die gewend is in de noordelijke landen te kamperen of te wandelen weet dit. Goede winddichte jacks en regenkleding zijn onontbeerlijk. Vergeet ook niet handschoenen en een muts mee te nemen.


Zwembaden en warme bronnen

De accommodatie op de campings laat vaak te wensen over, maar wat enigszins compenseert is dat je, als je in de bewoonde wereld bent, vaak gebruik mag maken van het zwembad. Ook als het niet bij de prijs is inbegrepen kun je relatief goedkoop van de zwembaden gebruik maken. Ook al ben je niet zo’n waterrat, je zult merken dat je de zwembaden nog gaat waarderen als ‘badhuis’ alternatief. Vooral omdat er meestal wel een warm bubbelbad of soms een sauna bij is.

Het bekenste zwembad is natuurlijk de Blue Lagoon. Iedereen gaat daarheen. Ga niet te kort., het is heerlijk. Pas echter op voor het toch wel erg zoute water. Na een aantal uur begint je huid toch wel erg vreemd aan te voelen. Het is trouwens heerlijk om te zien hoe primitief alles nog is in IJsland. De Blue Lagoon is prachtig maar voor Nederlandse begrippen behoorlijk gevaarlijk. Waarschijnlijk zou in Nederland de inspectie erg lastig worden als ze de spiegelgladde houten loopbruggen zouden zien. De uren dat wij er waren heb ik al twee toeristen zien uitglijden. Grappig is ook de delen van Blue Lagoon waar het water plotseling superheet is en je je snel uit de voeten moet maken om geen derde graads brandwonden op te lopen. Pas ook op voor de bodem. Die zie je niet omdat het water melkachtig is, maar er zijn verraderlijke scherpe stenen.

Ja dat is nu IJsland. Je moet zelf nog een beetje nadenken.

Je moet misschien wel even wennen aan het gezamenlijk bloot douchen. Douchen, geheel naakt, voordat je gaat zwemmen is namelijk verplicht, dat geldt voor alle zwembaden in IJsland .

Meestal hebben mensen die voor het eerst naar IJsland gaan visioenen van warmwater bronnen in het hele land waar je veelvuldig in duikt. Nou dat is dus niet zo romantisch als het lijkt. In de gebieden waar het warme water echt aan de oppervlakte komt is dat meestal in de vorm van hete stoom ! Maak dus niet de onvergetelijke fout om dan pootje te willen baden. Het water is gewoon kokend heet.

Een warm bad nemen is alleen mogelijk als het water uit de hete bronnen gemengd wordt met koud water uit een rivier. Ten tweede is het weer soms erg slecht, dus koud, en dan moet je eerst je 4-lagen kleding uit trekken, in je blootje staan te rillen voor je het warme water in kunt en vice versa, … oke, ik heb het ook gedaan en als je eenmaal weer aangekleed bent ben je echt wel opgeknapt.

Belangrijk: gebruik onder geen voorwaarden zeep of shampoo. Dat is desastreus voor het milieu. Bovendien wordt het water stroomafwaarts wellicht gebruikt om mee te koken. Vaak wordt het water op een camping gewoon uit de rivier getapt.


Een aantal niet zo bekende campings nader beschreven

Voor eigenlijk alle campings geldt dat je moet zorgen dat je genoeg eten bij je hebt. Soms liggen ze in een dorp en dan is er altijd wel een supermarkt of benzinestation in de buurt. De campings zelf hebben doorgaans geen winkeltje, alleen de echt grote campings. Zeker als je meer het binnenland in gaat moet je voor een aantal dagen eten en drinken en brandstof bij je hebben, het binnenland is namelijk heel erg verlaten. Op de twee bekendste binnenland-routes: de Kjolurroute en de Sprengisandurroute kom je echt geen tankstation of winkeltje tegen, ook geen boerderijen of huizen, er woont echt niemand !

·

Lonsoraefi

(Smidjanes) langs de gletsjerdelta Jokulsa i Loni, vanaf de ringweg.

Ongeveer 10 km. noordelijk langs de Jokulsa delta rijden. Camping ligt prachtig, veel wandel- mogelijkheden.

Voorzieningen echter matig: toiletblok, koudwater kranen.

Laki

Zijtrack van de F206 bij Blagil. Hier staat een grote hut en een barak van de gids die bij de Laki seizoenwerk doet.

Laki

Er is eigenlijk geen echte camping, maar je mag achter de hut op een veld je tent neerzetten. Prachtig aan de rand van het lavaveld, nabij riviertje. Er is alleen een wc. Water uit de rivier. Het kost niets.

Thrastaskogur

Ongeveer 10 km. ten noorden van Selfoss langs weg no. 35, pad inslaan achter het benzinestation, net over de brug over de Sog. Het is een soort natuurpark. Het is in 1911 aangelegd. Een van de weinige stukjes bos op IJsland. Heel mooi gelegen, beschutte plekjes, goed grasveld. Er staan een paar bankjes. Er is een toiletblok en koud stromend water

Hvolvollur

Goed grasveld, enigszins beschut door lage begroeing. Er is een verwarmd hok met toiletblok, wasbakken, koud en warm water. Het wordt beheerd door de plaatselijke vvv aan de overkant van de weg.

Kerlingarfjoll

Als je de Kjolur-route, F35, volgt, dan ligt ongeveer in het midden een prachtig warme bronnengebied, Kerlingarfjoll. Je moet wel van de route af en de F347 volgen. De camping ligt bij de Asgardsfjall. Je zou het niet verwachten omdat het zo ver het binnenland inligt, maar de voorzieningen zijn heel goed. Er is een stuk land langs de rivier waar je je tent kunt neerzetten. Er zijn toiletten en koud stromend water. Dan is er nog een hotel en zijn er hutten te huur. Er is een overdekte ruimte waar je kunt koken en je mag op bepaalde tijd (even informeren) gebruik maken van de warme douches en warme bad.

Keflavik

Deze camping ligt vlak bij Reykjavik en wordt veel gebruikt als eerste of laatste overnachtingsplaats voor mensen die met het vliegtuig naar IJsland gaan. Gebruik douches is bij de prijs inbegrepen. Er is een ruimte waar je binnen kunt zitten en koken. Veel mensen laten spullen achter in de keuken die ze niet meer mee in het vliegtuig nemen, kan van pas komen. Wat in ieder geval handig is zijn de gebruikte brandstoftankjes / -flessen waar vaak nog veel inzit. Die mogen niet het vliegtuig in, dus die kun je gebruiken of meenemen.

Arnarstapi

Prachtig gelegen op het schiereiland Snaefellsnes, groot grasveld. Voor de matige douches moet je extra betalen.

Skaftafell

Aan de rand van het natuurpark, erg toeristisch. Hele grote camping. Veel voorzieningen, douches, restaurant, winkeltje, soort vvv.

Geysir

Deze camping heeft niet veel voorzieningen, hoewel je het wel zou verwachten gezien het aantal toeristen wat hier komt. Slechts 2 toiletblokken en koud water. Wel mag je de douches gebruiken van het hotel aan de overkant van de weg. Daar is ook een benzinestation, snackbar, souvenirshop.

Thjofadalir

(eind F735 na Hveravellir). Dit is eigenlijk een grote lege vallei, met een klein hutje en een wc. Geen echte camping dus, maar een prachtige plek om je tentje neer te zetten. Water uit de rivier. De panoramafoto bovenaan deze pagina maakt veel duidelijk .

Blonduos. Camping bovenaan de rivier, je mag gratis gebruik maken van het zwembad, douches, warm bubbelbad, in het dorp, op loopafstand.

Galtalaekur,

aan de rivier Ytri Ranga. Prachtig uitzicht op de Hekla ! Hele grote camping, qua oppervlakte. Standaard voorzieningen. Wij hebben daar gratis gestaan omdat het seizoen al voorbij was.

Hveravellir.

Heel bekend natuurlijk vanwege de bronnen, dus toeristisch.
Uiteraard iedereen wil dit gezien hebben. Prachtige bronnen. Camping en hut. Warm bad buiten in de bron bij de hut.